De Red Hat Society is een vrouwenorganisatie die in 1998 werd opgericht door Sue Ellen Cooper uit Fullerton, Californië in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er ongeveer 1 miljoen geregistreerde leden in 40.000 chapters in de VS en in vijfentwintig andere landen. In Nederland alleen zijn al meer dan 120 chapters. Het doel is sociale communicatie over en weer, het aanmoedigen van en maken van plezier, van frivoliteit, creativiteit, sportiviteit en vriendschap in de middelbare leeftijd en daarna.

De naam van de Societeit komt uit de beginregels van het gedicht "Warning" van Jenny Joseph, dat als volgt begint:

When I am an old women I shall wear purple
With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me

Vrij vertaald:

Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen
En zal daar ook een rode hoed bij doen
Dat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopen….

ruby member benefits

 

De Queen is degene die de leiding heeft over de chapter, geassisteerd door een Vice Queen. Degene die de financiën beheert heet: Treasury Lady. Leden moeten 50 jaar of ouder zijn. Zij dragen rode hoeden en paarse jurken.
Vrouwen onder de 50 mogen zich ook aansluiten, maar zij worden aspirant-leden genoemd of “Pink Hatters” Zij dragen een roze hoed en een lila jurk tot zij 50 zijn.
De bijeenkomsten verschillen per chapter. Vrijheid, blijheid, als men maar niet zeurt, want dat is beslist uit den boze.

De members van Red Hat Society Eindhoven laten in hun stad dus ook zoveel mogelijk hun pretlichtjes stralen!